niedziela, 10 sierpnia 2014

Dyniowa obfitość

Przyznaję, że po wczorajszym dniu, kiedy to niemal wyzionęliśmy oboje nasze duchy w najgorszym upale kończąc remont ogodzeń Wielkiego Padoku, dziś kompletnie nie chce się nam pracować.

Tak więc w czasie, gdy koniowate molestowały brzózki, szczęśliwe że wreszcie jest się o co ocierać - ja cyknąłem tylko kilka zdjęć naszego dyniowego klombu, zaraz przy wjeździe do posiadłości:


Żeby oddać skalę zjawiska - fragment z przyłączem elektrycznym:


Kwiaty (wszelakie):



i owoc...


12 komentarzy:

  1. U mnie też rosną, trochę za późno w tym roku wysiałem, ale wygląda na to, że nie będzie źle. Fermentowałeś te owoce? Jeżeli nie, to pewnie będziesz. :)) Kurcze, jedna szt. wystarczy na kilkadziesiąt litrów.
    Masz jakieś pomysły z czym to zmieszać w gąsiorze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opinie, które czytałem na fachowym forum są stanowczo negatywne jak chodzi o fermentowanie dyni. Wyobrażam sobie zresztą, że produkt finalny musiałby być dość mdły... Choć, w "Harrym Poterze" wspomina się parę razy o soku z dyni... Hmm - ciekawe jak go zrobić..? A sok mógłby już być bazą, jak nie do wina, to do detylatu...

      Usuń
  2. Tylko jak przecisnąć dynię przez szyjkę gąsiora....hmmmmm.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można fermentować dynię w skórze własnej. Starczy wywiercić dziurkę, wcisnąć do środka drożdże, zatkać dziurkę rurką fermentacyjną... Ino że starsi i mądrzejsi piszą, że nie warto: jest to widowiskowe, ale uzyskany płyn niezbyt smaczny jest...

      Usuń
    2. Sok uzyskuje się w wiadrach fermentacyjnych, później dopiero wlewa się go do gąsiora, są różne sposoby, choćby posiekanie owoców na drobne kawałki i dodanie wody z pektopolem.

      Usuń
  3. Jacku, czy na całym obszarze na którym rosną dynie dałeś terra pretę, czy jest też może rejon gdzie dałeś same gówno?

    Teraz mi przyszło do głowy, że Brixowi Twoich pomidorów może pomóc wapno, bo masz go u siebie mało (jak dałeś na wiosnę, to i tak pewnie się już wypłukało), a gnojówka z pokrzyw ma stosunkowo mało wapnia a dużo potasu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam był obornik (nie czyste gówno, bo to szło na produkcję "terra prety", ale raczej zaszczana i zasrana ściółka spod wiaty).

      Sądzę zresztą, że tej zimy złożymy tam drugą warstwę: oryginalnie to był dół po eksploracji piasku, jeszcze moją starą koparką zdołałem nieco spłaszczyć jego brzegi, bo pierwotnie chciałem tamtędy poprowadzić podjazd - ale wciąż był za głęboki, robiła się wielka kałuża i goście się topili. To podjazd zrobiłem z boku. A teraz próbuję to przynajmniej wyrównać do poziomu drogi. Jednej warstwy obornika nie wystarczyło.

      Cały ogródek był wapnowany wapnem budowlanym, którego większe kawałki wciąż tam są. Ale oczywiście, jak tylko przyjedzie marmur, to ogródek dostanie go w pierwszej kolejności...

      Acha! Sprawdziłem tego leśnego kiwi. Żyje, ale imponująco nie wygląda. Zdaje się, że podobnie jak w przypadku większości kiwi z ogródka, pogłoski o jego mrozoodporności okazały się nieco przesadzone: co roku odrasta od korzenia, zamiast rosnąć coraz większy, bo pędy jednak ulegają przemarznięciu...

      Usuń
  4. Dzięki za odpowiedź.

    Jeszcze by mnie ciekawiło:
    1. Czy jest różnica we wzroście dyni (albo innych roślin) na oborniku a tych wyrosłych na terra precie?
    2. Tak na oko, na pokrycie jakiej powierzchni wystarczyło tego węgla zmieszano z gównem, bo to tak trudno ze zdjęć wywnioskować.
    3. Jak grubo tego dawałeś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Mamy bób posiany na terra precie i na oborniku. Sialiśmy go w odstępie bodaj dwóch tygodni - najpierw na terra precie: jużeśmy go zebrali i w większości zjedli. Ten drugi dopiero kwitnie. Trudno powiedzieć, żeby to był rozstrzygający eksperyment, ale... czasu nie starczyło!
      2. Zużyliśmy na razie połowę terra prety - starczyło na ponad połowę ogródka. Drugą połowę zużyję na piaszczyste "łysiny" na Pierwszym Padoku - jak się obrobię z pilniejszymi pracami.
      3. Waliłem z taczki, potem rozprowadzając grabiami. Trudno powiedzieć, jak dokładnie gruba była ta warstwa, z centymetrem każdego kawałka nie mierzyłem, ale - jakieś 5 centymetrów średnio..?

      Usuń
    2. Dzięx.
      @2 W metrach kwadratowych to tak ile będzie?

      Usuń
    3. A bo ja wiem..? Tak ze 100 - 150...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...